Timisoara este cel mai important centru urban din vestul tarii. Este asezat intr-o zona de campie, strabatuta de raurile Timis (care ocoleste orasul pe la sud) si Bega (care traverseaza centrul orasului).
Orasul este punctul de intersectie al unor importante artere de circulatie rutiera: drumul european E70 (ce continua spre sud spre vama Moravita si frontiera cu Serbia si spre est spre Lugoj, Drobeta Turnu Severin, Craiova, Bucuresti), drumul european E671 (spre Arad, Nadlac si frontiera cu Ungaria), drumurile nationale DN6 (spre Cenad si frontiera cu Ungaria) si DN59A (spre Jimbolia si frontiera cu Serbia).

De asemenea, Timisoara este un important nod feroviar. Trenurile ce circula prin garile din Timisoara asigura legatura pe calea ferata cu orasele din regiune (Arad, Lugoj, Caransebes, Resita), dar si cu cele mai importante orase din Transilvania (Oradea, Cluj Napoca, Deva, Targu Mures, Sibiu), Moldova (Suceava, Iasi, Galati) sau din sudul Romaniei (Craiova, Bucuresti, Constanta).

Prima atestare documentara a orasului dateaza de la inceputul secolului al XIII-lea. intre 1307 si 1315, regele Ungariei Carol Robert de Anjou ridica aici o cetate, urmand ca din 1316 sa mute capitala Ungariei la Timisoara. Prima jumatate a secolului al XIV-lea este perioada de maxima dezvoltare a orasului in Evul Mediu. La sfarsitul aceluiasi secol, turcii isi incepeau incursiunile militare in regiune, iar în acest context orasul dobandeste un rol strategic deosebit.

La jumatatea secolului al XV-lea, Cetatea Timisoarei devine resedinta a lui Ioan Huniade, care va fortifica orasul si va reconstrui vechiul castel. Orasul va inflori in a doua jumatate a secolului al XV-lea, cand Matei Corvin, din familia Huniazilor, devine rege al Ungariei.

In ciuda faptului ca a fost fortificat in repetate randuri, orasul este cucerit de turci in 1552, urmand a fi eliberat de trupele austriece conduse de printul Eugeniu de Savoya, in 1716. Dupa 1718 incepe colonizarea populatiei germane in Banat, fapt care va da un nou impuls economiei acestor locuri.
Dezvoltarea moderna a orasului incepe in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Se construiesc mai multe palate, catedrala catolica din Piata Unirii, Scoli, spitale, cladiri ale administratiei civile si militare in zona centrala a orasului. Aceasta zona,numitasi azi Cetatea (intre Pietele Libertatii, Unirii, Sf. Gheorghe, Victoriei), confera arhitecturii orasului de pe Bega o nota distinctiva.

Pe parcursul secolului al XIX-lea vor fi puse in practica la Timisoara numeroase inventii si inovatii tehnologice ale timpului. in 1855 se introduce telegraful, in 1857 iluminatul public cu lampi cu gaz si calea ferata iar din 1869 transportul public este asigurat de tramvaie trase de cai. In perioada 1870-1880 sunt construite mai multe poduri din otel, care sa inlocuiasca vechile constructii din lemn. Incepand cu 1881 se dezvolta reteaua telefonicaurbana. La 12 noiembrie 1884 Timisoara devine primul oras iluminat electric al Europei iar in 1899 tramvaiele trase de cai sunt inlocuite cu cele electrice.

La inceputul secolului al XX-lea, orasul suferaun nou proces de sistematizare, construindu-se bulevardele care fac legatura dintre Cetate si cartierele ce se intindeau in afara zidurilor. De asemenea, se construiesc cladirile din actuala Piata a Victoriei, care va depasi ca importanta Piata Unirii, devenind noul centru al orasului. Printre realizarile notabile in dezvoltarea interbelica a orasului se numara ridicarea catedralei ortodoxe din Piata Victoriei, una dintre cladirile cu valoare simbolica ale orasului (sfintit in 1946), refacerea cladirii fostului Palat al Culturii, ridicat in 1875 si distrus într-un incendiu in 1920, cladire ce adaposteste azi Teatrul National si Opera, dar si inaugurarea scolii Politehnice.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, pe lânga extinderea vechilor cartiere, construirea altelor noi si dezvoltarea unor noi zone industriale ale orasului, vor fi infiintate si se vor dezvolta importante institutii de invatamant superior si de cultura. Incepând cu anul 1980 functioneaza Aeroportul International din Timisoara.
In decembrie 1989 incepe la Timisoara revolutia ce va duce la caderea regimului comunist.
Monumente istorice si atractii turistice

Dintre monumentele istorice ale Timisoarei, pot fi vizitate n zona centrala a orasului Castelul Huniazilor(ridicat de Iancu de Hunedoara intre 1443 si 1447 pe ruinele vechiului castel a lui Carol Robert de Anjou si renovat in 1852, cand au fost adaugate caracteristici specifice arhitecturii epocii), Palatul Dicasterial (construit in perioada 1850-1854 in stilul Renasterii italiene), Lupa Capitolina (replica a statuii de pe Capitoliu, druita Timisoarei de catre municipalitatea Romei), Monumentul Sfintei Treimisi Domul din Piata Unirii (construit in stil baroc in perioada 1737-1773), Catedrala Mitropolitana din Piata Victoriei (construita intre 1936 si 1946 si combinand stilurile bizantin si moldovenesc), monumentele din Piata Libertatii sau Piata Sf. Maria, etc.
Castelul Huniazilor

Palatul Dicasterial

Lupa Capitolina

Monumentul Sfintei Treimi

Domul din Piata Unirii

Piata Sfanta Maria

Piata Libertatii

Cel mai important dintre muzeele timisorene este Muzeul Banatului, care cuprinde in prezent cinci sectii: istorie, stiintele naturii, arta, etnografie si Muzeul Satului Banatean. Muzeul functioneaza din 1872. Sectia de istorie si cea de stiinte naturale sunt gazduite in incinta Castelului Huniazilor din centrul orasului, in timp ce sectia de arta poate fi vizitata in Palatul Baroc din Piata Unirii (muzeul detine colectii unice de lucrari si obiecte personale ale pictorului Corneliu Baba,colectii de arta contemporana,decorativa si europeana; In patrimoniul muzeului se gasesc si colectii de pictura romaneasca,banateana si pictura religioasa. Din pacate,acestea nu pot fi expuse,din lipsa de spatiu) iar Muzeul Satului este amplasat la marginea orasului, in Padurea Verde. in afara de sectiile Muzeului Banatului, mai exista Muzeul Mitropoliei Ortodoxe a Banatului, Muzeul Catedralei Ortodoxe, Muzeul Episcopiei Romano-Catolice, si cel al Vicariatului Bisericii Ortodoxe Sarbesti, ale caror colectii cuprind obiecte de cult si de arta veche, icoane pe lemn si pe sticla, iconostase, altare, manuscrise, carte veche.

Muzeul Satului

Opera Romana din Timisoara

In Timisoara functioneazaOpera Romanasi institutii teatrale cu reprezentatii in limba romana, germanasi maghiara, Filarmonica Banatului, precum si numeroase galerii de arta, unde expun artisti plastici contemporani din Banat si din tara.
Filarmonica Banatului

Pentru a petrece intr-un mod cat mai placut timpul liber puteti frecventa si cluburile din oras, cazinourile, iar in timpul verii strandurile si bazele sportive in aer liber. De-a lungul intregului an, orasul este gazda a numeroase festivaluri cu tematica diversa: de la muzica populara la muzica clasica sau electronica, festivaluri studentesti, Festivalul Berii sau Festivalul Vinului.